Lehetséges válas(s)z! – iskolaválasztás

Lehetséges – válas(s)z!

A gyermekek alapjában véve jók. Ahhoz azonban, hogy ez így is maradjon, sok mindennek kell megfelelnie a környezetében, vagy a környezeti hatásoknak kell őt ebbe az irányba terelnie. A szülői háttér és a család mindennek az alapja egészen addig, amíg be nem kerül az első közösségbe. Optimális esetben ez az óvodával kezdődik, és az iskolákban folytatódik. Mire figyeljünk, mi alapján válasszunk a gyermeknek megfelelő intézményt?

Ez a dolog nagyon összetett, mert:

1. Figyelembe kell vennünk a gyermek habitusát és környezetének feléje irányuló elvárásait, milyen adottságai vannak, milyen irányba szeretnék terelni a szülei, esetleg speciális képzést nyújtó intézményt keresnek számára: nyelvtanulás, sportolás, zenei képzés vagy inkább alternatív lehetőségek lenének-e a legmegfelelőbbek számára.

2. A gyermek tanulási képességeit, adottságait figyelembe véve, milyen módszer lenne számára a legmegfelelőbb: szótagoló olvasás vagy képolvasás alapjain induljon-e el a nagybetűs Életbe?

3. A gyermek számára milyen lenne a legmegfelelőbb hely, ahol ettől kezdve ideje nagy részét tölti és az alapokat megszerzi: általános közoktatási intézmény, vallási nevelést alapul vevő vagy nagyobb mozgásteret adó alapítványi iskola?

4. A közösséget összefogó pedagógusra alapozva választanak neki iskolát, vagy az intézmény anyagi helyzetét, földrajzi elhelyezkedését és egyéb tényezőit is figyelembe veszik?

Mielőtt bárki megkérdőjelezné az értékrend felállításának sorrendjét, leszögezem, hogy egyformán fontos mindegyik szempont.

Amit azonban soha sem szabad szem elöl téveszteni: a gyermek egyedisége/egyénisége megkérdőjelezhetetlen! Nem a szülők életéből elmaradt dolgok, megvalósulatlan álmok szerint kell élnie, nem szabad számára ez alapján iskolát választani és őt nevelni!

Mielőtt elkezdenének iskolát keresni számára gondolják át, hogy a gyermeknek milyen adottságai vannak, hogy viselkedik otthon: izgága, nem tud sokáig egy helyben ülni, vagy okos, szorgalmas, szófogadó, esetleg elgondolkodó, nem érti meg könnyen a dolgokat… Ezek után menjenek el az óvodába, és tegyék fel a kérdést:  „Milyen is az én gyermekem?” Gyakorta meglepődnek a szülők, hogy az a csemete, aki otthon csendes, itt bizony megregulázhatatlanul szilaj, vagy fordítva, éppen itt visszahúzódó. Nagyon fontos tudni, hogy az elfojtások, amiket néha a szülők elvárásai keltenek a gyermekben, hogyan törnek felszínre a közösségben. Az erkölcsi nevelés is meghatározó alapot képez egy kisgyermek lelkében. Persze nem ilyen hivatalosan van jelen az életben, de bizony mindenhol és mindenkor ezt hallja, látja tapasztalja a család ifjú tagja: ezt nem szabad, mert fájni fog,  azt így csináld, hogy jó legyen,  rakj rendet… és ne lopj (vagy mégis, néha szabad?), ne hazudj (de ezt most apának nem mondjuk meg),ne bántsd társaidat (vagy védd meg magad, állj ki az igazadért).

Jó tudni, hogy ezek az alapelvek hogyan törnek felszínre, ha a gyermek nincs szülői felügyelet alatt, bár nem elhanyagolandó, hogy az óvodában milyen az értékrend, ahonnan az adott iskolába megy a gyermek.

A kicsik egy része már az óvodában elkezdi a felnőttségre való készülést: külön tornára jár, nyelvet tanul, hitoktatáson vesz részt. Nem árt figyelembe venni, hogy ezek a pluszdolgok mit hoznak ki a gyermekből: bírja, vagy csak nyűgnek érzi, és egy életre megutálja azt a tevékenységet, de csinálja, mert elvárják tőle. Ezek frusztrálhatják őt, túlzottan megterhelhetik a szervezetét, lelkét. A családi háttér meghatározó szerepe  gyermek életében ugyancsak fontos tényező.

Hogy mi köze ennek az iskolaválasztáshoz?
Nagyon sok. Ha a gyermek soha nem találkozott otthon a hittel, vallási szokásokkal, nem jó, ha
belecsöppen hirtelen egy ilyen közösségbe. Ha az otthon melege hiányzik, vagy sokat vannak távol a szülők, katonai szigor helyett érdemes egy közvetlenebb, szeretetteljes közösségi életet közvetítő iskolát választani számára. Viszont ha nehezen kezelhető, lehet, hogy jót tenne neki egy szabályozottabb közösségi élet. Ha a gyermek nyelvi képességei kimagaslóak, kerüljön szakosított helyre, de ha nincs ehhez adottsága, nem biztos, hogy a nemzetiségi vagy két tannyelvű iskola a legmegfelelőbb számára. Egyre vonzóbb lehetőségként szaporodnak az alternatív iskolák. Ezzel kapcsolatban érdemes átgondolni, hogy milyen társadalmi közegben mozgolódik a család, milyen életre szánják az ifjú titánt, és képesek-e otthon kordában tartani a szabadlelkűségre, nyitottságra nevelt gyermek szabályokat nem (mindig) tisztelő szárnypróbálgatásait. A gyermek alig 6-7 éves, és már most ennyi mindenre érdemes vele kapcsolatban odafigyelni? Bizony, az egyik
legnehezebb dolog az életben: jól dönteni.

Tölgyesi Lívia