Rólam

 „Nem holmi mellékes dologról van szó,
hanem arról, hogy miképpen kell élnünk”.
(Platón)

Mogyoróhéjnyi információ

 

Tanulmányaimat Zsámbékon, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán tanító szakon (magyar műveltségi területen)  és Veszprémben, a Pannon Egyetemen  Etika-, ember- és társadalomismeret tanári szakon végeztem. Ennek köszönhetően 6-18 éves korig  tanítottam már gyermekeket és ifjakat. Többek között általános iskola alsó tagozatában  tanítványaimnak 2. osztályában hivatalosan bevezethettem (2003-ban) a gyermekfilozófiát: Beszélgetős óra címen,  gimnáziumi 4. (12.) osztályban etikát, filozófiát tanítottam. Dr. Falus Katalin felkérésére (OKI szervezésben) etikaprojekteket írtam: Érték és értékrend kialakulása címen 5. osztályosok részére. Tankönyveket írtam a Mozaik Kiadó felkérésére, és kollégákat segítettem az előadásaimmal: “Hogyan tanítsuk az Etikát” és “Erkölcstanról közérthetően” címken. A MOB felkérésére elkészítettem a Sportetika és a Sporterkölcstan tantárgyak felépítését (kerettanterveit), amelyek az OFI hivatalos kerettantervei között találhatók meg: felmenő rendszereben kötelező tantárgyak az ország sportiskoláiban. Megalapítottam a Magyar Sportetika Társaságot, és Sportetika konferenciákat szerveztem. 2013. jún. 6-án tartottam egy nyilvános erkölcstan órát a magyar média prominens képviselőinek (6-10 éves gyermekkel közösen): Rendhagyó erkölcstan óra címen. Mint a XIV ker. Erkölcstan, Etiak, Filozófia munkaközösségvezetője, megszerveztem (2014. április) az első erkölcstan versenyt 5. osztályosok részére. Az etikatanári szakvizsgám témájául a meseetikát választottam. Az OFI-ban anno (2012-ben) részt vettem az alsó tagozatos kerettanterv kialakításában, 2015-ben a 7-es Erkölcstankönyv és a 11-es Etikakönyv (első változatának) alkotószerkesztőjeként dolgoztam, de a tankönyvek leadása előtt a projektből kiszálltam, mivel nem értettem egyet a vezetőség nézeteivel. A nevem, kérésemre, nem került be a kolofonba (a 11-es tankönyv első változatának kiadási jogát megkaptam)

Mivel szerencsém volt minden korosztályt tanítani, úgy döntöttem, hogy nem foglalkozom egyelőre tankönyvkészítéssel, tanítónőként folytatom a munkámat, és mellette írom a meséimet.

2009 óta a szépirodalmi regényeim  megtalálhatók a könyvesboltok polcain, úgy a gyermekek, mint a felnőttek számára.

Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy Erdélyben is megjelent a Matyesz és Lilla című ifjúsági regényem, amely egyébként Magyarországon sok-sok iskolában kötelező olvasmány lett. 2016. április 13-án a Szigetszentmiklóson rendezett területi irodalmi versenyen újabb szellemi elismerésben részesültem, ahol díszvendégként voltam jelen, és személyesen tapasztalhattam, meg, hogy mennyire élvezetes számukra a könyvem. A területi versenyre a különböző korosztályok, különböző irodalmi műveket kaptak feldolgozandó feladatnak:  2. osztályban a Bogármese (Lázár Zsófia – Lázár Ervin);    3. osztályban a Keménykalap és krumpliorr (Csukás István);   4. osztályban a Matyesz és Lilla (Tölgyesi Lívia) című könyvek alapján alakítottak ki 10-10 színvonalas feladatokkal elláttt állomást a Bíró Lajos Általános Iskola pedagógusai.

Külön öröm számomra, hogy ifjúsági regényeim nyelvezetéről elismerően nyilatkoznak a gyermekek és felnőttek egyaránt: kiemelve, hogy a szép magyar beszéd érték, amely visszaköszön az írásaimon keresztül:

A Bükki bűbájosok kapcsán írta egy gyógypedagógus kolléganő: “Igazán élvezetes olvasmány volt még számomra is! Szívből ajánlom a kiskamaszoknak is! Az mindig külön öröm, hogy missziós feladatodnak tekinted a magyar nyelv ápolását!” A 86 éves (volt tanítónő) nagymamánk is 1 hét alatt elolvasta a meseregényt, és nagyon dicsérte a “nyelvezetét” is. Nagy öröm ez számomra, mert anno a Matyesz és Lilla ifjúsági regényemmel kapcsolatban is, a történetvezetés mellett, a “választékos beszédet” emelték ki a negyedikesek. 

Továbbá nagyon szeretik az olvasóim, hogy bár szépirodalmi könyvet tartanak a kezükben, lábjegyzetekben jelölöm a régies, vagy mára talán az ifjúság számára már ismeretlenné vált szavakat.

Jó érzés örömet okozni az írásaimmal! 🙂

               Honlapom további részein bővebben is megtekinthetők meséim, gondolataim, írásaim.