Matyesz és Lilla

 

 

matyesz-borito-erdekes-1

Iskola-katalogus.cdr

Pár oldal kedvcsinálónak a könyvből:

Matyesz 6-7

Matyesz 38-39 old
al

 

 

 

 

 

És egy kis ízelítő Garas Judit Tolmácsolásában:

 

 

Beszélgetés a Könyvről Digi Sport :

https://www.youtube.com/watch?v=29Hg_oX2tZA&index=5&list=PLf2RkH4s-USvZGb0UPzQCOZHCnwSepfdK

 

Zala Online:

http://zaol.hu/kultura/gyerekek-irjak-tolgyesi-livia-konyvet-1433756

 

Hogyan született meg Matyesz és Lilla története?!

Barátnőm pár éve javasolta, hogy írjam le a meséket, amit esténként mondok el, akkor még kicsi, gyermekeimnek. Ők rendszerint előre meghatározták, hogy aznap miről is szeretnének új történetet hallani, és én adott téma alapján improvizálva, pingvinekről, mókusokról, kis királyfikról. majd egyszer, egy árva testvérpárról, akik a falu határába érkező vándorcirkusz bohócával annyira összebarátkoztak, hogy  ő örökbe is fogadta őket.  Én meséltem és meséltettem. Előfordult ugyanis, ha még nem tűntek nagyon álmosnak fiaim, ők találtak ki nekem érdekes utazásokkal tarkított történeteket.

A Matyesz című történet az előbb említett árva testvérpárról szóló meséből alakult ki. Mai gyermekeknek íródott, azzal a konkrét tapasztalatokon nyugvó tudattal és belső meggyőződésemből eredően, hogy rossz gyerek nincs, legfeljebb a felnőttek nem találják meg hozzájuk a megfelelő utat, vagy nem értik meg a gyermeki lélek egyszerűségében rejlő, kiváncsiságból eredő kérdéseket, amelyekre saját egyéniségüknek megfelelően keresik a válaszokat.
Fontosnak tartom az etikai nevelést kora gyermekkortól, de nem direkt módon. Szeretem, ha sokrétűen tudnak gondolkodni és választékosan próbálnak beszélni már a kisebb gyermekek is.
Sok évig tanítónőként, majd gimnáziumban etika tanárként dolgoztam, ebből kifolyólag 6-18 éves korig taníthattam, nevelhettem a gyermekeket, de mindig közösen keresve az élet nagy  kérdéseire a választ.
Matyesz és Lilla című könyvem első 10 oldalával voltam készen, amikor egyik kolléganőm bevitte fogalmazás órára, általános iskola 4. osztályába a kalandregényemet. Kérdéseire a gyerekek azt válaszolták, hogy végigolvasnák a könyvet, tetszik mert kalandos, humoros, sok állat van benne,. és: nagyon jó, mert választékos a stílusa /ez volt számomra a leginkább kedves, hogy észrevették és már ők is fontosnak találták ezt/.  A lábjegyzetek pont ebben próbálnak további segítséget nyújtani nekik.
A történetemben semmi nemű előre tervezettség nem volt, így alakult írás közben.

A meseszerűség és a valóság keveredése éppen megfelelő a gyermeki léleknek, a szeretet és a kalandvágy, a megfelelni vágyás és a szertelenség, mind-mind hozzátartoznak ehhez a korszakhoz.
A bagoly számomra a tudás szimbóluma, ezért teljesen természetesen bukkant föl az írásomban tanácsadó barátként, akivel csak Matyesz tud szót érteni, viszont még ő is fiatal, ezért sok-sok dolgot együtt fedeznek fel; további érdekesség, hogy a bagoly madárszemmel láttatja a világot, amíg  Matyesz gyerekember fejjel cselekszik.

Amit elejétől kezdve tudtam, hogy sok színes képpel szeretném kiadni. Fontosnak tartom, hogy elnézelődhessenek olvasás közben, mivel még kicsik, és a hosszú fekete-fehér szöveggel nyomtatott oldalak hamar fárasztóvá válnak számukra, annak ellenére, hogy 7-13 éves korosztály számára készült.
Hosszas keresgélés után ismerkedtem meg Nagy Boglárkával, az illusztrátorral, aki első alkalommal ráérzett a megfelelő stílusra, kedves rajzai igazán gyermeklélekhez közelivé tetették a történetet.

Szeretném, ha sok-sok gyermek olvasná és élvezné Matyesz és Lilla kalandjait, botladozásait, mert úgy gondolom, hogy olvasásra neveléshez ez a kalandos ifjúsági regény abszolút megfelelő, a számítógépes virtuális világ helyett, saját fantáziája által lehet jelen a kedves, humoros történetben.

Szereplők

Matyesz
10 éves kis – időközben naggyá váló – fiú, akit folyamatosan üldözik a bonyodalmak. Szüleit autóbalesetben vesztette el, de az árvaházban a nevelőtanár mindenben segíti, szereti, tekervényes gyermeki lelkét nevelgeti.
Az iskolai focicsapat oszlopos tagja, de ezt most nyáron nem tudja kamatoztani, mert a lányok és az állatok, akikkel ő leginkább érintkezik, nem ismerik ezt a nagyon fontos sportot.
Életmentő akciója folyamán megismerkedik egy kis fülesbagollyal, akinek minden szavát érti, így ő, Berta, lesz  az egyik legbenfentesebb barátja, aki mindenben segít neki a továbbiakban.
Kérdés csak az, hogy Matyesznak sikerül-e fellépnie a cirkuszban, s ha igen, minden jó, ha a vége jó?!

Berta
A megmentett fülesbagoly-gyerek, akinek a szavát érti Matyesz. Ő újságolja el, hogy Szarkánétól halotta: vándorcirkusz érkezik a rétre. Matyesz elengedhetetlen segítőtársa, de madárésszel közvetítve gondolatait, érdekes élményekbe sodorva ezzel a gyermek Matyeszt.

Lilla
Matyesz 6 éves kishúga, aki elveszített szülei helyett is testvérét szereti, követi, és mindenben a segítségére siet(ne). Rendszerint balul sülnek el a dolgai. Szőke hosszú fürtjei lobogását leginkább csak utólag érzékeli környezete, mert mindig siet, szervezkedik és bajba sodródik.

András bácsi
Történész szakon végzett tanár, aki nagyon szereti a gyerekeket. Matyeszra különös tekintettel figyel, igazi jó barátja. Hobbija a régi fegyverek gyűjtése és a régészkedés, múzeum igazgató nagybátyjának segít ezért rendszerint.

Mariska néni
Sokszoknyás, bibircsókos orrú, kedves idős parasztasszony. Jelenléte elengedhetetlen az árvaházban, mert ő mindenki szakácsnénije, aki finom süteményeket és egyéb ételeket tesz az asztalra. Hadilábon áll a macskával és a szomszéd bácsival, viszont nagyon kedveli az öreg kertészt.

Kertész bácsi
Mindenhova elérő létrája segítségével szedi össze az alkalmasint elkeveredett gyerekeket, ahol tud segít, és szégyenlősen tűri Mariska néni ragaszkodádát.

Igazgató bácsi
Ő, Matyesz szerint, lehet, hogy soha nem volt gyerek.

Karcsi bácsi
Rokkantnyugdíjas, aki ha akarna se tudna fára mászni, és mit sem tud Mariska néni iránta érzett üldözési mániájáról, viszont rajong a cirkuszi életért, leginkább a rétre érkező Halimba vándorcirkusz idősebb kötéltáncosáért.

Samu
Karcsi bácsi hű társa, céltudatos házőrzője.

Pityu bohóc
A cirkusz fő- és egyben mellékbohóca, mindazonáltal ebből következően az egyetlen nevettetője. Nagyon szereti a gyerekeket, minden tréfáját nekik találja ki, s aki ebben segíti, legjobb barátja és társa Elemér.

Elemér
Saját egyéniséggel bíró elefánt, a cirkusz egyik legfontosabb attrakciója, ha ő kerül porondra.

Katinka
A cirkuszban nevelkedő idomárlány, nem mellesleg kalóz, Matyesz legjobb barátja lesz, de csak miután megküzdenek egymással.

Manci néni
Katinka nagymamája, a telt idomú idomárnő. Nagyon szereti Matyeszt és segíti is, amiben lehet.